Kou is een onaangenaam gegeven, als je het koud hebt kan je je vaak niet focussen, je zoekt steeds een gelegenheid om je te warmen en je behaaglijk te voelen. Ik ken deze situaties uit eigen ervaring en weet daardoor hoe belangrijk warmte is en dat wil ik graag onder de aandacht brengen. Alle warmte die de baby niet zelf hoeft op te brengen komt ten goede aan de groei. Het enige waar je wel op moet letten is dat je de baby niet te warm kleedt of toedekt, dat kan een warmtestuwing veroorzaken wat gevaarlijk is. Het is daarom belangrijk om goede materialen te gebruiken en hierover vertel ik meer.
Een pasgeboren baby die op de aarde komt heeft warmte nodig. De baby heeft negen maanden in een aangename temperatuur behaaglijk bij de moeder in de buik gelegen. Het warmteorganisme van de pasgeboren baby is nog niet ontwikkeld, dit gebeurt in de eerste drie jaar. Een baby kan zijn temperatuur nog niet goed zelf regelen. Door aandacht te geven aan de warmtezorg van de baby zal de baby zich beter in zijn lichaam thuis voelen, zich ermee verbinden, voldoende groeien en zich ontwikkelen.
De kleding is als een tweede huid. Het is daarom belangrijk dat de kleding prettig aanvoelt en van goede materialen is gemaakt. De kleding moet vocht kunnen opnemen en laten verdampen. Als het vocht niet opgenomen kan worden dan blijft het op de huid liggen waardoor het lichaam afkoelt. De keuze voor natuurlijk materiaal is daarom zo belangrijk. Vaak denken mensen dan dat je katoen bedoeld, maar juist katoen houdt vocht vast waardoor de baby afkoelt. Als Natuurlijke kraamzorgverzorgster raad ik wol in combinatie met zijde aan.
Een onmisbaar hulpmiddel in de kraamtijd is de kruik. Voordat de baby geboren is, wikkel ik als een warm welkom, alle doeken en kleertjes om de kruik. Zo kan de baby in warme doeken omhuld worden. Ik raad je aan om het bedje ermee voor te verwarmen zodat de baby beter kan inslapen. Dit doe ik vooral om een koude-prikkel te voorkomen, bij een koud bedje zal het voor de baby wat lastiger zijn. In het bedje kun je een wollen deken gebruiken en een bio katoenen laken. In het bedje vind ik het fijn om een lamsvachtje neer te leggen om op te liggen.
Tot slot wil ik het hebben over aandacht voor je baby. Echte aandacht voelt als warmte en geeft de mogelijkheid voor een betere hechting aan zijn ouders en dat is van levensbelang. Zodra de baby geboren is, kan het bij de moeder liggen, het huid op huid contact is erg belangrijk. Ook bij het voeden of als je de baby in bad doet, zorg dan dat je er met je aandacht bij bent, dat je niet over het hoofd van de baby heen een interessant gesprek hebt met iemand anders. Het betekent dat je aandacht helemaal bij het voeden is en je niet afgeleid wordt.
NATUURLIJKE KRAAMZORG
Het liefst zou de baby bij jou willen blijven liggen, en dat is natuurlijk ook goed om te doen. De baby mist de tijd van het geborgen gedragen worden tijdens zwangerschap en je nabijheid. Maar jij wilt eigenlijk straks ook even kunnen slapen, zonder bezorgd te zijn of je baby nog veilig ligt. Je legt het in het wiegje… en dan begint je kindje te huilen.. Wat nu?
Wikkelen geeft een omhuld gevoel, en koestert de baby. De zachtheid van de merinowol geeft daarnaast ook warmte, en door de ademende, absorberende en ventilerende kwaliteit van het natuurlijke materiaal houdt het de baby gereguleerd op temperatuur: het blijft warm, maar het stuwt de warmte niet. Door de spanning die ik tijdens het wikkelen op de doek zet, voelt de baby een koesterende druk, en dat geeft een geborgen gevoel. Zo kan het kindje makkelijker gaan ontspannen.