Wat doen wij?

Onze werkwijze

Aanmelding

Na jouw aanmelding neem ik binnen 24 uur telefonisch contact met je op. Ik beantwoord alle vragen die je hebt en noteer de benodigde gegevens. Vervolgens ontvang je van mij een zorgovereenkomst die we beiden ondertekenen. Hierna is de inschrijving definitief.

Kennismaking en intakegesprek

Wanneer je je bij mij hebt aangemeld, plannen we in de 34e week van je zwangerschap een kennismakings- en intakegesprek in. Ik kom dan bij je langs zodat we elkaar kunnen leren kennen en ik een goed beeld krijg van wat jullie wensen en verwachtingen zijn. Dit alles leg ik vast in jullie dossier.

Contact opnemen wanneer de bevalling begint

Op het moment dat de bevalling begint, waarschuw dan eerst je verloskundige. Ben je onder behandeling van een gynaecoloog dan neem je contact op met het ziekenhuis. Het is fijn dat je mij bij de eerste tekenen van de bevalling ook alvast belt. Door deze zogenaamde rommelmelding weet ik dat de bevalling eraan zit te komen. Ik tref dan alvast de nodige voorbereidingen, zodat ik meteen kan vertrekken wanneer dat nodig is. 

Indien je dat wenst, kan ik ook al vanaf het begin van de bevalling bij je zijn om je te ondersteunen. Door het creëren van rust en het begeleiden van jou en je partner, bereid ik jullie zo goed mogelijk voor op de bevalling. Deze vorm van begeleiding wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Mocht je hier gebruik van willen maken, dan kun je dit bij de verloskundige aangeven.

Laatste voorbereidingen voor een thuisbevalling

Wanneer je thuis wilt bevallen dan is het goed om de kamer waar je gaat bevallen alvast wat warmer te maken. Een goede temperatuur ligt zo tussen de 22 en 24 graden. Het wiegje kun je alvast met kruiken lekker voorverwarmen. Leg de spullen voor de bevalling alvast klaar voor de verloskundige. Op het moment dat ik arriveer tijdens de bevalling assisteer ik de verloskundige en ondersteun ik jou en je partner.

Bevalling in het ziekenhuis en kraamzorg thuis

Ga je in het ziekenhuis bevallen dan bepaalt de verloskundige op welk moment je naar het ziekenhuis kan gaan. De verloskundige laat mij weten wanneer ik kan komen om te assisteren bij de bevalling. Wanneer duidelijk is wanneer je naar huis mag met de baby, dan is het fijn wanneer er al iemand in je huis aanwezig is die mij kan binnenlaten. Ik kan dan daar alvast de nodige voorbereidingen treffen voor jou en de baby.

De baby is er

Het lang verwachte moment is aangebroken, de baby is geboren! Je pasgeboren zoon of dochter ligt in je armen en je maakt voor het eerst kennis met elkaar. Wat een uniek en intens moment! Als kraamverzorgende zorg ik ervoor dat er alle tijd is om aan elkaar te wennen en van elkaar te genieten. Ik help met het verzorgen van de baby en kijk hoe jij als moeder de bevalling hebt doorstaan. Ik help je op weg met de eerste fles- of borstvoeding en zorg ervoor dat alles netjes is opgeruimd. Zijn er bijzondere omstandigheden waardoor mijn aanwezigheid langer gewenst is, dan kan in overleg met de verloskundige worden besloten dat ik die eerste dag wat langer blijf.

Mijn taken als kraamverzorgende


In de kraamtijd was en verschoon ik de baby en help ik jou met de dagelijkse lichamelijke verzorging. Uiteraard houd ik de gezondheid van jou en je baby nauwlettend in de gaten. Zeker wanneer het om een eerste kindje gaat, komt er veel op jou en je partner af. Ik vertel en laat zien hoe de verzorging van jullie baby in zijn werk gaat. Zo leer ik jullie hoe je de baby optilt, verschoont, in bad doet en hoe je het bedje moet worden opgemaakt. Ook geef ik ondersteuning bij de borstvoeding of help ik met het geven van de flesvoeding. 

Daarnaast verricht ik licht huishoudelijke werkzaamheden en heb ik aandacht voor de overige gezinsleden zoals broertjes en zusjes. Ook voor hun geldt dat er veel verandert wanneer er een kindje wordt geboren. Door ze op een ontspannen ongedwongen manier te betrekken bij de baby krijgen ze alle gelegenheid om geleidelijk te wennen aan de nieuwe situatie.